PHONE NUMBER

+90 510 223 76 54

EMAIL ADDRESS​

info@marvaslegal.com

AVRUPA KOMİSYONU’NUN TİKTOK HAKKINDA SORUŞTURMA

Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası 17 Şubat’ta yayımlanmasından hemen 2 gün sonra TikTok aleyhine soruşturma açtığını duyurdu[1].

TikTok, AB’nin %10 nüfusundan fazlasına hizmet verdiğini beyan etmesinden sonra (TikTok’un AB bölgesinde aylık yaklaşık 135,9 milyon aktif kullanıcısı bulunmaktadır.) 25 Nisan 2023 tarihinde DSA kapsamında “Çok Büyük Çevrimiçi Platform” olarak belirlenmiştir. TikTok, bu belirleme üzerine uyum süreçlerine başlamıştır. Bu kapsamda Eylül 2023 tarihinde TikTok tarafından risk değerlendirme raporu gönderilmiştir.

Sunulan risk değerlendirme raporu ve AB’nin yasadışı içerik, küçüklerin korunması ve veri erişimi konularında TikTok’tan birtakım bilgi ve belgeler talep edilmiştir. Sunulan bu bilgi ve belgeler ile risk değerlendirme raporuna istinaden Avrupa Komisyonu TikTok’un küçüklerin korunması, reklam şeffaflığı, araştırmacılar için veri erişiminin yanı sıra bağımlılık yaratan tasarım ve zararlı içeriğin risk yönetimi ile bağlantılı alanlarda Dijital Hizmetler Yasasını (DSA) ihlal edip etmediğini değerlendirmek üzere soruşturma başlattı.

Soruşturmanın kapsamı;

  • Algoritmik sistemler yanı sıra aynı tür içeriklerin ard arada sunularak bağımlılık oluşturabilecek sistemik riskler ile kişinin fiziksel ve zihinsel gelişimi, çocuk haklarına saygı, reşit olmayanların uygunsuz içeriğe erişimini önlemek için kullanılan yaş doğrulama araçları başta olmak üzere, bu konuda uygulanan önlemlerin makul, orantılı ve etkili olup olmadığı ile DSA’ye uyum,
  • Önerilerin tasarımı ve işleyişinin bir parçası olarak küçükler için varsayılan gizlilik ayarlarıyla ilgili olarak, küçükler için yüksek düzeyde gizlilik, güvenlik ve emniyet sağlamak için uygun ve orantılı önlemler alınıp alınmadığı ile bu konulardaki DSA’ye uyum,
  • Sunulan reklamların DSA yükümlülüklerine uygunluk, 
  • DSA’in 40. maddesinde belirtilen veriye erişimde şeffaflık konularında alınan önlemlerinde eksiklik olup olmadığı,
  • DSA’nın 34 (1), 34 (2), 35 (1) 28 (1), 39 (1) ve 40 (12) maddelerinin de ihlal edilip edilmediği

oluşturmaktadır.

AB’ye hizmet sunan firmalarımızın DSA uyumunu bir an önce tamamlamalarını tavsiye ederiz.


[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_24_925